UNES NOCES!
UNES NOCES!

Avui parlarem de noces! Sabíeu que antigament es publicava el menú de noces d’alguns convilatants de Palafrugell? Els que valia la pena destacar, clar, perquè per explicar misèries, no calia. Així, al Setmanari Nacionalista Baix – Empordà del 7 de Novembre de 1920 es fa ressó d’un casament molt important a la vila.

Us en faig 5 cèntims. Al Setmanari Baix Empordà hi havia un apartat dedicat a naixements, casaments i defuncions. Però quan es tractava d’algú realment destacat de la vila es dedicaven llargs articles. En el cas de les noces fins i tot publicaven el menu, tot escrit amb francès per remarcar la finesa de l’àpat sempre encarregats als millors hotels de Barcelona.

Com que l’article no té desperdici, us aconsello de llegir-lo de dalt a baix.

En aquest cas els nuvis eren Mercè Miquel Basart i Josep Sagrera Perxés. Dues grans families sureres s’unien via matrimoni a Palafrugell: per una banda els Miquel, coneguts més popularment pels de Can Mario, en aquell moment anomenada Manufacturas del Corcho des de 1916 (fundada al 1900) i els Basart, també fabricants de suro de Sant Feliu de Guíxols; per l’altra banda els Sagrera, empresa fundada al 1840 i els Perxés també empresaris surers de Sant Feliu de Guíxols.

Els pares de la núvia eren Joan Miquel Avellí i Josepa Basart Bosch, i els del nuvi Lluís Sagrera i Rosa Perxés. La germana d’en Joan Miquel Avellí, la Josepa Miquel Avellí estava casada amb Josep Bisbe Ganiguer (mà dreta de Joan Miquel Avellí a la fàbrica), i germà gran del meu avi.

EL BARCELONÈS: CINEMA I VARIETATS

Teatre Ideal Cine Barcelonés. Arxiu Municipal de Palafrugell. Fons Biblioteca Pública de Palafrugell.

Sembla ser que l’àpat s’organitza al Cinema-Teatre El Barcelonés, on actualment es troba el Teatre de Palafrugell. El seus propietaris a partir de 1916 foren Recolons i Joan Reig, també conegut pel Tinyoi a partir de 1916. El Barcelonés va ser un dels millors cinemes del poble i una dinàmica sala d’espectàcles. Segons s’explica a part de cinema i teatre, també s’hi organitzaven balls, concerts i com veiem cerimònies de casament. Per a que ens fem una idea del nivell dels espectacles organitzats, hi van actuar la soprano Mary Harris i Xavier Cugat. (El Palafrugell Popular per Enric Bagué i Vilà).

 

 

 

 

EL MENÚ

Publicitat Hotel Bristol Barcelona

Com que es tractava d’organitzar el millor casament possible, i per això s’havia de contractar les millors empreses del moment, es contracte el catering del reputat HOTEL BRISTOL de Barcelona situat a Plaça Catalunya, on hi ha actualment la seu de Telefònica.

Si us fixeu tot el menú és en francès, molt de moda a l’època i que acabada de donar un punt xic i glamurós a la festa.

 

 

Pel que fa als vins, podem comptar que aquests empresaris amb continus contactes amb les millors empreses vitivinícoles, comptarien amb una escandalosa carta de vins:

Rüdesheimer (Vi alemany de la zona del Rhin) Rüdesheim és una ciutat a la riba nord del riu Rin a la regió vitivinícola de Rheingau , Alemanya.

Bordeaux Chateau Lafitte, situat a Bordeus, França. Per curiositat he buscat el valor d’una ampolla de l’època d’aquest vi, i una ampolla de 1920 està valorada en 2.500€. No devia ser mala anyada.

Pel que fa als cavas, varen servir:

Brut Imperial Moet Chandon 1906, de la Xampanya, França. Actualment una ampolla de 1906 està valorada en 449,00€. La de 1928 està valorada en 5.000,00€.

Clicquot Ponsardin. L’ampolla de 1928 està valorada en 2.500€.

 

LA JAZZ BAND: TZIGAN PLANAS

Tzigan Planas era una jazzband. La denominació tzigane (zíngar) s’aplicava a les primeres orquestres que a principis dels anys 20 del segle XX, a Barcelona, sobretot, van fer una mescla dels instruments més clàssics, com violí, violoncel, piano, contrabaix, etc., amb el jazzband (bateria), el saxo o el trombó de vares.

Van ser com una mena d’orquestrines mixtes que sense marxar gaire del repertori habitual feien arranjaments amb els nous instruments amb influència de partitures arribades de l’altre costat de l’Atlàntic.

Aquesta orquestrina portada pel casament sembla que havia tocat uns mesos abans a Palafrugell i havia agradat molt:

“els concerts sempre amb entussiasme creixent fins a desbordar-se’n l’últim, en quin Mr. Luca, solista, ens va brodar el nocturn de Chopin per a violí, amb tota l’expressió i sentiment. L’insistencia deis aplaudiments mogué a l’artista a dedicar la finíssima Serenata de Toselli a unes belles senyoretes forasteres. Servem grat record del «tzigans» i de la fonda anyorança que sentim al pendre comiat d’ells; sols l’esperança d’assolir la realització d’una altra visita ens consóla.”—J. P.” 26/07/1920 Baix Empordà

LLISTAT DE COMENSALS

Com no, anomenar a cada un dels comensals per mostrar la rellevància del casament, us podeu entretenir i mirar si trobeu algun avantpassat vostre.

COTXES

La utilització de cotxes des de la sortida de l’esglèsia fins el lloc de l’àpat, o sigui de Plaça de l’Església a Plaça Nova, posem 400m a molt estirar, es va fer en cotxes. L’absurditat del trajecte via motor em va fer dubtar de si hi havia algun error en la meva interpretació dels espais on es celebrava el festeig, però sembla ser que no. De fet si ens posem a la pell de la burgesia del moment, què millor que presumir de la col.lecció de cotxes que només uns pocs podien permetre’s.

Segons una recopilació feta per Joaquim Ciuró i Gabarró que es publicà a la Revista de Palafrugell al febrer de 1966, a Palafrugell entre 1908 i 1925 hi havia matriculats 65 cotxes, la majoria cotxes d’empreses i uns pocs particulars. Així sabem que Joan Miquel Avellí comptava amb un Packland americà i Josep Sagrera Perxés amb un Hudson americà.

REGALS

També comenten que si haguéssin d’anomenar tots els regals que van rebre els nuvis no acabarien mai, per això es decanten per destacar-ne 2: els que provenen dels treballadors de les seves fàbriques. És interessant veure com recalquen la importància dels fets tenint en compte com hem pogut llegir en els programes anteriors que la situació entre obrers i burgesia era molt tensa..

VIATGE DE NOCES i NAIXEMENT 

25/12/1920 Baix Empordà

De Societat. De retorn de son viatge de noces el dimecres arribaren nostres preuats amics En Josep Sagreía i Na Mercé Miquel.

31/07/21 Baix Empordà

Naixement. Ahir farda, amb tota felicitat vingué al mon una xamosa nena filia dels nostres molt preuats amics D. Mercé Miquel Basart i D. Josep Sagrera Perxés. Per a la recent nada nostres vots de felicitat completa i perdurable; a sos pares i a sos avis, els estimats amics D. Joan Miquel, D. Josefa Basart, D. Lluis Sagrera i D. Rosa Perxés nostra felicitació ben coral i sincera.

Sembla ser que van estar més d’un mes de vacances voltant per Itàlia i França i just 9 mesos després ja varen tenir una filla. Podriem dir que el viatge els va sentar d’allò més i més bé!

Deixa el teu comentari

Estigues al dia de les novetats. Inscriu-te a la meva newsletter