Natura, et veig! turisme responsable
Sandra Bisbe Sandra Bisbe
10/03/2022
Avui parlarem de turisme responsable. I quan parlo de turisme no parlo només del turisme fet per a gent de fora sinó també pel fet per la gent del propi territori. Des de que la pandèmia va esclatar, l’excursionisme, el trekking, les passejades i el senderisme han augmentat estrepitosament, i es veuen comportaments poc cívics, poc responsables amb la natura: papers per tot arreu, llaunes, plàstics de tot tipus, excrements de gos dins les seves bosses de plàstic, mascaretes, burilles… com hem pogut els humans arribar a ser tan poc respectuosos amb la natura? com hem pogut ésser tan despietats?

Heu comptat mai quants moments de benestar ens regala la natura al dia, a la setmana, al mes, a l’any?Quan caminem per una muntanya i respirem aquell aire tan pur, quan els ulls se’ns obren per absorbir tota aquella verdor dels arbres, quan et quedes sense respiració davant la immensitat d’una vall, la sensació de llibertat quan mires el mar o et submergeixes en les seves aigües cristal.lines, quan un pop s’atura davant teu per uns segons i et mira cara a cara, quan el sol t’escalfa i t’omple d’energia, quan camines descalç sobre la sorra i els teus peus canten al·leluies… totes aquestes sensacions de benestar ens les aporta la natura.

I què li tornem nosaltres a ella? contaminació i bruticia!

No vivim en consonància amb la natura. Els humans no hem entès que som un ésser vivent més en aquest preciós planeta terra, que no és nostre, que hi estem de pas i que hem de viure en sintonia i respecte, amb ell i amb la resta d’ocupants.

Recordeu la pel·lícula AVATAR de James Cameron? A mi em va agradar moltíssim. Un dels missatges que em van impactar més de la pel·lícula va ser el de ET VEIG, com a sinònim de NATURA, ET RECONEC I ET RESPECTO. I com aquella comunitat de gent, agraïa en tot moment allò que la natura els brindava. Estaven connectats amb la natura.  No hauria de ser d’altra manera, no creieu? Però, som agraïts els humans? Tot al contrari, de fet actuem d’una manera molt egoista: explotem i destruïm. Desconnexió total.

Però no gaudim tots de la natura? No gaudim tots d’aquest paisatge? doncs, és cosa de tots cuidar-lo. Tenim una responsabilitat. Turistes i residents estem contribuint en major o menor mesura a la contaminació de l’aire, dels rius i dels mars, i podem fer-ho molt millor.

Comencem agraïnt a la natura tot el que ella ens dona amb petits gestos com aquests:

  • Quan sortim a passeig agafem el kit del turista responsable: crema solar biodegradable, una ampolla re-utilitzable, bossa per la brossa i cendrer portàtil.
  • No llencem res al terra, ni a la platja ni al mar. Que no quedi rastre del nostre pas.
  • Intentem no sortir dels camins marcats, potser s’està protegint la vida animal d’una zona concreta.
  • Deixem un espai millor del que l’hem trobat. Perquè no recollir aquella llauna que veiem al mateix lloc durant dies i dies?
  • Reduïm el consum del gas, l’aigua i de la llum. L’energia és un bé escàs, i cada cop més. I ho és aquí, a les Maldives i a la Xina.
  • Desplacem-nos més a peu i en bicicleta. Farem salut, economitzarem, contaminarem menys i de rebot explotarem menys el planeta.
  • Reduïm el consum de plàstics, buscant substituts.
  • Donem exemple a la família, amics, empresa, comunitats, associacions… fem córrer la veu.

Protegim, conservem i respectem la natura i tornem tot allò que ella ens regala.

Siguem agraïts i gaudim de la natura per molts anys!

Sandra