“Quan a totes les cases es treballava el suro. Palafrugell, Mont-ras i Begur (1940-90)”. Col.lecció Dones en nom propi, nº 5. Editat per Associació Suport a la Dona de Palafrugell. 2016.

Hi va haver un temps en que el suro es treballava a casa. Potser ho sabem, però no tenim clar el per què, el com, el qui, el quan, el quant… Sandra Bisbe ho ha preguntat per nosaltres a dones i homes que hi han tingut un paper: treballant, donant feina o transportant la matèria primera i els productes acabats. Amb els records, les anècdotes, les opinions i la manera d’expressar-se dels que ho han viscut es va reconstruint, testimoni a testimoni, pinzellada a pinzellada, un món ben diferent del que vivim ara.

Mapes i estadístiques elaborats per l’autora completen la investigació oral, amb resultats que sovint queden molt lluny dels recomptes oficials.

Concepció Saurí Ros. Arxivera Municipal de Palafrugell
“Llofriu i la seva gent” (Pàg. 50 a 145). Llofriu. Quaderns de Palafrugell, 22. Editat per Ajuntament de Palafrugell i Diputació de Girona. 2013.

25 llofriuencs i llofriuenques deixen el seu testimoni per entendre el modus vivendi d’unes generacions que visqueren i convisqueren a Llofriu des de les primeres dècades del segle XX fins als anys setanta. Són records d’infància molt ben guardats que surten a la llum amb la intenció de donar a conèixer a les noves generacions les costums i maneres de fer dels seus avantpassats. 

La informació continguda en aquest capítol s’ha obtingut gràcies a una sèrie d’entrevistes realitzades durant el 2011 i el 2012 per Núria Torra, Jaume Alsina i Sandra Bisbe.
“El teixit surer (1887-1920)” pàg. 38 a 47. El Fraternal 125 anys (1887-2012). Editat per Centre Fraternal Societat Cultural i Recreativa. 2012.

El Fraternal, gran aglutinador del món del suro- El teixit social del Fraternal a finals del s.XIX- Tensions fraternals -El conflicte vist des d’un sol punt de vista- La gota que va fer vessar el got- Dimissions, gardeles i actes rompudes- Pistoles i Guardia Civil al Centre Fraternal- Els expulsats, expulsen. Els dimitits, actuen- Divergències entre el Comitè i la Junta Directiva – Ara i abans, una junta aburgesada.

Fe d’errata:
El títol del capítol “El teixit surer (1887-1920)” fou retallat pels coordinadors del llibre, perdent així la raó de ser del capítol. El títol era “El teixit surer: conflictes i tensions (1887-1920).
El subtítol de la pàgina 40 “Alguns dels membres destacats” s’hauria de substituir pel subtítol de la pàgina 42 “Membres destacats de la junta de 1897” i viceversa.