LA LÍNIA P, EL SECRET MILITAR DE FRANCO A L'EMPORDÀ
Sandra Bisbe Sandra Bisbe
09/11/2022
Se la coneix com a Línia P (Pirineus) o Línia Gutiérrez (es creu que ve del cognom d'un dels coronels que van participar en una reunió relativa a aquesta línia fortificada). Però el seu nom real és la de "Organización Defensiva de los Pirineos". Per a que ens entenguem, una Línia Maginot a l'espanyola.

El motiu era evitar l'entrada de les forces invasores durant la 2ª Guerra Mundial, tant aliats de França com guerrilles de republicans.

La idea era construir cap a uns 10.000 búnquers des d'Euskadi fins a Cap de Creus, i se’n van acabar construïnt la meitat. La majoria d'ells concentrats on les muntanyes eren més baixes, essent Catalunya i concretament l'Empordà el lloc on s'en concentren més.

Va ser construïda per soldats que feien el servei militar forçós i per presoners republicans.

Segons diuen el cost va suposar 9 vegades el cost del Valle de los Caídos, i no es va arribar a ffer servir mai. No es van armar ni es van posar les portes blindades, que esperaven a Figueres a ser transportades i col.locades en cas d'invasió.

Trobem búnquers en cruïlles de camins, en punts elevats estratègics, en ribes de rius, en colls entre muntanyes i a la vora de les carreteres. Cada espai té la seva funció.

“Els anomenats Centres de Resistència eren el conjunt de fortificacions construïdes per tal que un batalló (600 homes) pogués assumir el control defensiu de cada una de les zones concretes amb què era dividit el territori d’un sector.” (ALFARO GIL, Joan Manuel, i Pablo de la FUENTE, Dues hores...als búnquers de la Jonquera, Girona, Les Fortaleses Catalanes, 2008. P. 42).

A Catalunya consten 100 centres de resistència, 20 a l'Aragò i 56 entre Navarra i País Basc. Cada nucli de resistència podia tenir de 80 a 100 obres. 

Hi havíen 5 tipus d'assentaments:

-       Assentament de comandament o d’observació (en punts elevats),

-       Assentaments a cel obert (per a metralladores antiaèries i morters. situats en parts elevades)

-       Assentaments d’artilleria (els més grans, amb canó antitancs o d’infanteria. en punts estratègics, sobretot carreteres)

-       Assentaments de combat (per armes automàtiques. els més nombrosos i camuflats)

-       Assentaments de refugi (excavats a la roca per donar aixopluc a la tropa o als queviures i municions)


L'incendi de l'Albera de 2012 va posar al descobert moltíssimes fortificacions que havien passat completament desapercebudes cobertes per la malesa i la terra. Actualment al llarg de la carretera en trobem de molt visibles. 

Si voleu ampliar la informació us recomano el documental "Línia P. La fortaleza invisible" dirigida per Jordi Busquets.

Si vols visitar-ho pel teu compte:

https://lineap.spiki.org/

En aquest mapa et marca, tots els búnquers localitzats.

Si vols seguir una visita guiada:

- A Garriguella podeu fer la visita guiada "Vins i búnquers"La Cooperativa de Garriguella i l’arquitecta Adela Geli-Anticó, autora de Recórrer la Garriguella Fortificada. Desxifrant els búnquers: arquitectura i paisatge s’uneixen per transmetre el patrimoni dels búnquers de la post-guerra en el paisatge vitivinícola que els envolta a través d’un itinerari dissenyat i explicat per l’autora del llibre. Només a Garriguella s'hi troben uns 380 búnquers.


- A la Jonquera podeu fer la Ruta dels búnquers, creada aquest 2022 per el Museu Memorial de l'Exili. Podeu visitar 3 espais fortificats situats a 1 km del museu.